Fuglene fra Gaza – Håkon gullvåg

Hva er det vi ser? Fugler, ingen tvil om det. Et tapet av rene silhuetter, gylne farger og runde, fjærkledde former. Men det er noe mer. Ta en titt nærmere på fuglene: noen står på små podier, på en hylle eller gesims. De er frosset, ubevegelige. Mylderet i bildet er ikke brusende vinger og levende aktivitet. Fuglene er utstoppet. Nettet av gren og kvist i bakgrunnen er nakne silhuetter uten blad, menneskelignende silhuetter i oppløsning utfører handlinger som virker truende. Blant fuglene står en utvisket hest og i sentrum av bildet ligger et gjennomskinnelig menneske med lukkede øyne. Det er en rødglødende masse som ser ut til å fortære en menneskelig torso og en profil med sammenpressede øyenlokk og åpen munn. Dette er Gullvåg. En silhuettens mester med finmaskede fortellinger som vakre ikoner, men som avdekker svakhet, vold og hjerteskjærende ufullstendighet.

Gullvåg vet å spille på mange strenger, å titte på verkene hans er som å ramle ned i kaninhullet: det som først virker åpenbart viser seg raskt å være noe annet. IFuglene fra Gaza er det laseringer av oker som umiddelbart fører tankene mot middelalderens bruk av gull i ikoner, men ved nærmere ettersyn er det som eksplosjoner i sand som fyller luften og gjør det vanskelig å puste. Tittelen er pregnant. Vi vet hvilken sang de stumme fuglene synger. Håkon Gullvåg våger å vise en kompleksitet i sine verker som til tider har vekket forargelse, slik tilfellet var da han portretterte kong Harald som en mann med feil i en stiv uniform i 2000. Denne sensitiviteten gjør han til en av landets ledende kunstnere, og i januar dette året ble han utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden for fremragende innsats som kunstner.

I anledning Sarpsborgs 1000-års jubileum og Olavsdagene har Gullvåg blitt invitert til å markere dette med flere utstillinger i regionen. I Sarpsborg, Tune og Skjeberg kirke vises Gullvågs bibelske bilder, og både på Soli Brug og Hafslund Hovedgård kan samlinger av Gullvågs virke sees. Fullt program for Olavsdagene og åpningstider for galleriene kan leses på Sarpsborg2016.no. Les gjerne også Aftenpostens intervju med Gullvåg, og Harald Stanghelles tekst ”På sporet av Håkon Gullvåg”.

Utstillingen åpne 27. juli og varer til 11. september.

Fuglene fra Gaza / Håkon Gullvåg, 2008-2009. Bildet er hentet fra: http://haakon-gullvaag.no/kunst